Blog

Na zdrowie – i na lato!

30.05.2025


Na zdrowie


Naturalna świeżość na lato – kefir i jogurt z naszego gospodarstwa i naszej mleczarni

Letnie dni przynoszą słońce, ciepło i… ochotę na coś lżejszego. Gdy temperatury rosną, organizm szuka ochłodzenia i czegoś, co nie tylko syci, ale też odżywia i orzeźwia. Właśnie dlatego kefir i jogurt naturalny stają się idealnym wyborem na lato. Szczególnie gdy pochodzą z miejsca, gdzie mleko nie jest „przemysłowe”, a każdy produkt ma swoje źródło tuż za ścianą mleczarni – jak w naszym gospodarstwie.
Mleko do naszych produktów pochodzi od krów rasy Jersey, znanej z wyjątkowej jakości mleka – zawiera ono ponad 5% tłuszczu i ponad 4% białka, w porównaniu do mleka od krów innych ras, jest gęstsze, bardziej kremowe, bogatsze w wapń i witaminy (w szczególności A, D i E), a także zawiera więcej cennych składników odżywczych, co czyni je idealną bazą do produkcji wartościowego nabiału.

Uwaga ważne!

- mleko od krów rasy Jersey zawiera kazeinę A2, która jest bardziej tolerowana przez osoby z nietolerancją laktozy.

Nasze krowy są żywione zgodnie z własną recepturą opartą na naturalnych paszach wolnych od GMO. Dzięki temu mleko jest nie tylko pyszne, ale też bezpieczne i czyste. Produkty z naszej mleczarni nie zawierają konserwantów, aromatów ani barwników – jedynymi składnikami są mleko i żywe kultury bakterii. Wiele procesów wykonujemy ręcznie, tak jak kiedyś.

Dlaczego warto jeść kefir i jogurt latem?

1. Są lekkostrawne, bogate w probiotyki i białko.

2. Pomagają regulować trawienie, wspierają odporność i naturalnie chłodzą organizm.

3. Można z nich przygotować mnóstwo prostych, pysznych posiłków.



🧀 Śniadanie: Zielony koktajl z kefirem
• 1 szklanka kefiru
• 1 banan
• garść świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka miodu
• kilka listków mięty
Wszystko blendujemy na gładko. Gotowe w 2 minuty, idealne na początek dnia.



🥒 Obiad: Chłodnik z ogórków i koperku
• 2 szklanki jogurtu naturalnego
• 2 ogórki gruntowe
• ząbek czosnku, koperek, sól, pieprz
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Starte ogórki mieszamy z jogurtem i przyprawami. Chłodzimy i podajemy z jajkiem lub młodymi ziemniakami.



🍓 Deser: Mus z truskawek i bazylii z jogurtem
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka truskawek
• kilka listków świeżej bazylii
• 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Blendujemy truskawki z bazylią i miodem. Podajemy z zimnym jogurtem w szklankach – świeżo, sezonowo i lekko.



🍞 Kolacja: Pasta z wędzonej makreli z jogurtem
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
• 1 filet z wędzonej makreli
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• pieprz, szczypiorek, ewentualnie odrobina musztardy
Makrelę rozdrabniamy, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Smarujemy na pełnoziarnistym pieczywie. Lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych.



Naturalne metody, niezapomniany smak – produkty z Gospodarstwa Rolnego Piotra Ziembińskiego to powrót do prostych smaków i zdrowia.

Na zdrowie – i na lato!




Wielkanoc – chwila wytchnienia i refleksji

18.04.2025


Krowa


Święta Wielkanocne to czas, który wielu z nas kojarzy się z odpoczynkiem, spotkaniami przy wspólnym stole, ciszą poranka i zapachem pieczonego ciasta. To moment, kiedy po prostu warto się zatrzymać.

Bez wielkich słów – wystarczy zwykła kawa wypita w kuchni, biały obrus, rzeżucha w kubku i chrzan, który potrafi zakręcić w nosie. Kilka prostych znaków, które mówią, że to już Wielkanoc.

Jajka – obowiązkowo. Żurek – najlepiej domowy. Mazurek, który może nie zawsze wychodzi jak z obrazka, ale smakuje tak, jak powinien. I święconka – skromna, ale ważna.

W tych dniach nie chodzi o pośpiech. Chodzi o spokój. O to, żeby usiąść z bliskimi, podzielić się jajkiem, porozmawiać bez zerkania na zegarek.

To też moment, by na chwilę się zatrzymać. Nie po to, by wszystko analizować czy rozczulać się nad życiem – ale po prostu docenić to, co mamy. Zdrowie. Bliskich. Ciszę poranka. Zwykły chleb z masłem i gorącą herbatę przy kuchennym stole.

Dla mnie – człowieka, który Wielkanocny poranek zaczyna nie od śniadania, tylko od pracy – te świąteczne chwile są cenne, choć wyglądają trochę inaczej. Może mniej na pokaz, bardziej po cichu. Ale z tym samym szacunkiem do tradycji.

Życzę Wam spokojnych, prawdziwych Świąt. Takich, które smakują jak chleb z domowym masłem i pachną babką drożdżową. I żeby w poniedziałek nie zabrakło uśmiechu – nawet jeśli ktoś obleje Was wodą już o szóstej rano.

Wesołych Świąt Wielkanocnych

Piotr Ziembiński