Wróc do przepisów

RODZAJ DANIA

Udostępnij

facebook share twitter share

Babcine naleśniki z serem oraz z konfiturą z moreli

Wykorzystane produkty: Twaróg Secymiński

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 opakowania Twarogu Secymińskiego
  • 2 łyżki cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Smak naleśników z serem to wspomnienie pysznego posiłku u babci. Dlaczego zawsze tak pysznie smakowały? Sekretem jest twaróg! Wybierz ten przygotowany na bazie tradycyjnej receptury.

Zacznijmy od przygotowania ciasta na naleśniki i ich usmażenia. Przygotuj dużą miskę i przełóż do niej wszystkie składniki. Zmiksuj całość na gładką masę. Ciasto powinno być dość rzadkie. Mała porada: przygotowane ciasto naleśnikowe warto odstawić na ok. 20 minut, żeby „odpoczęło”. Wówczas łatwiej smaży się naleśniki. Patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki standardowo, aż się przyrumienią, następnie obróć na drugą stronę i również smaż do zarumienienia. Przed przygotowywaniem kolejnego naleśnika, zawsze ponownie posmaruj patelnię olejem.

Jeśli chodzi o przygotowanie farszu, to kluczem do jego pysznego smaku jest po prostu wybór dobrego sera. Do miski przełóż Twaróg Secymiński, dodaj cukier, a następnie wymieszaj.

To jak złożysz naleśniki zostawiamy już Tobie. Każdy ma swój ulubiony sposób. Polecamy jednak poza porcją twarogu, dołożyć nieco swojej ulubionej konfitury. W naszych naleśnikach znalazły się konfitury z moreli. Przed podaniem podgrzej każdego naleśnika na suchej patelni. Smacznego!

Produkty z przepisu

separator
twaróg

Twaróg Secymiński