Wróc do przepisów

RODZAJ DANIA

Udostępnij

facebook share twitter share

Ziołowe placuszki z cukinii ze śmietaną

Wykorzystane produkty: Śmietana 18%

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 cukinia
  • 1 ziemniak
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • olej do smażenia

Do podania:

  • Śmietana 18%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Coś lekkiego, coś innego? Na to masz ochotę? Wypróbuj przepis na cukiniowe placki, które są pyszną alternatywą dla dobrze znanych placków ziemniaczanych. Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w środku zagłębienie, wbij jajka, a następnie mieszając, stopniowo dodawaj mleko. Mieszaj całość na gładką masę. Cukinię oraz ziemniaka zetrzyj na tarce, odciśnij i dodaj do miski. Świeży koperek oraz pietruszkę zbierz razem i drobno posiekaj, dodaj do ciasta, dobrze wymieszaj i dopraw. Czas na smażenie. Na patelni rozgrzej olej. Placuszki smaż nakładając je łyżką. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Kropka nad i? Musi by
! Podawaj usmażone placuszki ze śmietaną.
Brzmi pysznie? Bo takie jest!

Produkty z przepisu

separator
śmietana-18

Śmietana 18%