Wróc do przepisów

RODZAJ DANIA

Udostępnij

facebook share twitter share

Pieczony sernik do popołudniowej kawy

Wykorzystane produkty: Twaróg Secymiński, Masło, Śmietana 25%

SKŁADNIKI

  • 1 kg Twarogu Secymińskiego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g dobrej jakości masła
  • 7 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Opcjonalnie:

  • 3 pokrojone w kawałki brzoskwinie

Do podania:

  • Śmietana 25%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Po dobrym obiedzie czas na coś słodkiego. Co powiecie na prosty, kremowy, a zarazem lekki sernik, który będzie pysznym uzupełnieniem poobiedniej kawy? Zacznij od tego, by wyjąć z lodówki wszystkie potrzebne składniki, aby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj tortownicę (26 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj składniki, aby prace szły sprawnie: oddziel żółtka od białek. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj tak długo, aż masa nabierze jasnego koloru. Zwiększ obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Po tym etapie dodany cukier powinien już rozpuścić się i nie być wyczuwalny pod palcami. Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj stopniowo ser. Czas dodać mąkę. Opcjonalnie, jeśli lubisz dodaj pokrojone na kawałki brzoskwinie. Wymieszaj, aż ładnie rozprowadzą się w serowej masie.
W osobnej misce ubij białka na sztywno. Kluczem do puszystego sernika jest to, aby teraz dodawać białka stopniowo i delikatnie za pomocą szpatułki wtłaczać je w serową masę. Przelej całość do tortownicy i wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzanie góra- dół). Nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika. Sernik potrzebuje studzić się w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Prosty sernik na poobiedni deser do kawy gotowy! My lubimy podawać go z łyżką gęstej śmietany. Jest pysznie!

Produkty z przepisu

separator
twaróg

Twaróg Secymiński

masło

Masło

śmietana-25

Śmietana 25%