Wykorzystane produkty: Twaróg Secymiński, Masło, Śmietana 25%
Opcjonalnie:
Do podania:
Po dobrym obiedzie czas na coś słodkiego. Co powiecie na prosty, kremowy, a zarazem lekki sernik, który będzie pysznym uzupełnieniem poobiedniej kawy? Zacznij od tego, by wyjąć z lodówki wszystkie potrzebne składniki, aby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj tortownicę (26 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj składniki, aby prace szły sprawnie: oddziel żółtka od białek. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj tak długo, aż masa nabierze jasnego koloru. Zwiększ obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Po tym etapie dodany cukier powinien już rozpuścić się i nie być wyczuwalny pod palcami. Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj stopniowo ser. Czas dodać mąkę. Opcjonalnie, jeśli lubisz dodaj pokrojone na kawałki brzoskwinie. Wymieszaj, aż ładnie rozprowadzą się w serowej masie.
W osobnej misce ubij białka na sztywno. Kluczem do puszystego sernika jest to, aby teraz dodawać białka stopniowo i delikatnie za pomocą szpatułki wtłaczać je w serową masę. Przelej całość do tortownicy i wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzanie góra- dół). Nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika. Sernik potrzebuje studzić się w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Prosty sernik na poobiedni deser do kawy gotowy! My lubimy podawać go z łyżką gęstej śmietany. Jest pysznie!
Produkty z przepisu
Twaróg Secymiński
Masło
Śmietana 25%