Jak powstaje twaróg?
Twaróg jest po prostu krokiem przed powstaniem sera. W wyniku zakwaszenia mleka dochodzi do oddzielenie się twarogu od serwatki. Po uformowaniu twarogu należy go przepłukać i dodać trochę soli. Twaróg jest zazwyczaj myty w celu usunięcia kwasowości i pozostawienia słodkiego smaku.
Dlaczego warto jeść twaróg?
Twaróg to kremowy ser, który korzystnie wpływa na dietę dzięki wysokiej zawartość białka. Ze względu na to, że ma niską zawartość tłuszczu, jest ulubionym produktem sportowców i dietetyków.
Kto może jeść twaróg?
Twaróg zawiera sód, wapń, żelazo, fosfor, cynk i potas. Jest polecany w okresie ciąży jako bezpieczny do spożycia. Dietetycy, miłośnicy zdrowej żywności czy sportowcy wybierają twaróg ze względu na wysoką zawartość białka, która daje na długo uczucie sytości.
Jak przechowywać twaróg?
Należy przechowywać go w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu maksymalnie czterech dni od zakupu.
Czy twaróg można mrozić?
Tak, twaróg można śmiało zamrażać. Co istotne nie zmieni to znacząco smaku oraz jego konsystencji. Pamiętaj, że, mrozi się tylko świeże, niedawno napoczęte produkty. Wynika to z faktu, że po rozmrożeniu szybciej się psują. Należy również pamiętać, o tym, by nie zostawiać twarogu w zamrażalniku na zbyt długo. Przyjmuje się, że można go przechowywać w zamrażalniku przez około dwa miesiące.
Rodzaje twarogu
twaróg wiejski, który zawiera ok. 12% tłuszczu,
twaróg tłusty, który zawiera ok. 8% tłuszczu,
twaróg półtłusty, który zawiera ok. 4% tłuszczu,
twaróg chudy, który zawiera mniej niż 1% tłuszczu